SÄHKÖNKULUTUS

SÄHKÖNKULUTUS

Sähkönkulutukseen vaikuttaa kotitalouden koko, asukasmäärä, varustelu ja lämmitysjärjestelmä. Esimerkiksi sähkölämmitys kaksinkertaistaa sähkönkulutuksen. 


Sähkönkulutusta on helppo seurata sähkölaskuista, tai energiayhtiöiden tarjoamista kulutuspalveluista. Sähkön käytön vähentäminen on helppoa, kun ymmärtää miten paljon mikäkin laite kuluttaa energiaa. Yksittäisten laitteiden sähkönkulutusta voi mitata energiamittarilla.


Sähkönkulutusta voi laskea energiatehokkaammilla sähkölaitteilla, esimerksi valaistusta uudistamalla. On myös energiateknisiä laitteitta, jotka nostavat sähkönkulutusta, mutta ovat elintärkeitä rakennuksen toiminnalle. Muun muassa ilmanvaihtokone, ja sen lämmöntalteenotto nostavat kulutusta,  mutta parantavat energiatehokkuutta ja asumisviihtyisyyttä. 


Tyypillisesti vanhan sähkölämmitteisen asunnon sähkönkulutus jakautuu seuraavasti: lämmitys 50%, käyttöveden lämmitys 20% ja taloussähkö 30%. Sähkölämmityksestä on helppo säästää, sillä usein huonetilojen lämpötilat ovat tarpeettoman suuria. Jo yhden asteen lasku huonelämpötilassa tuo 5% säästöt lämmityskuluissa. Suurin osa ihmisistä on tyytyväisiä, kun oleskelutilojen huonelämpötila on hieman yli 21 astetta. 

SÄHKÖNSÄÄSTÖ

- Huonekohtainen lämmönsäästö

- Energiatehokkaampi valaistus

- Kytkimellä varustetut pistorasiat

- Sammuta turhat valot ja sähkölaitteet

- Aseta kylmälaitteiden lämpötila oikeaksi

- Tee energiatehokkaita laitehankintoja


"Voit säästää satasia vuodessa tinkimättä asumisviihtyvyydestä"